U sredu, 22. maja 2024, u prisustvu učenika OŠ „Mihailo Petrović Alas” iz Beograda i njihovih nastavnika, prijatelja i saradnika Pčelice, sudionika događaja opisanih u knjizi, zaposlenih u Vrtu, kao i medija, u Beogradskom zoološkom vrtu, kod spomenika keruši Gabi, održana je svečana promocija knjige „Gabi, hrabro srce Beograda”, autora Gorana Markovića, osnivača i direktora Izdavačke kuće Pčelica, ali i učitelja i pisca za decu. 

Promociju je vodila Nevena Marković PR Izdavačke kuće Pčelica, a osim autora Gorana Markovića i urednice Bojane Jovanović, koji su predstavili knjigu, prisutnima se u ime Vrta obratio gospodin Kristijan Ovari, biolog, a na promociji je učestvovao i Zoran Branković, kompozitor, aranžer, gitarista i vokalni solista, koji je kompozicijama o prijateljstvu između čoveka i psa, upotpunio ovu promociju.

Knjiga Gorana Markovića napisana je u formi biografskog romana i prati život ženke nemačkog ovčara Gabi od njenog rođenja u odgajivačnici u Bečeju, preko odrastanja u odgajivačnici Kobra u Beogradu odakle je sa sedam godina došla u Beogradski zoološki vrt. Knjiga je oplemenjena ilustracijama akademskog slikara Igora Krstića, kao i raritetnim, autentičnim fotografijama Gabi.

Gabi je u Vrtu brinula o njenim stanovnicima i imovini. Upravo tu ona je hrabrim podvigom, sukobivši se sa jaguarkom, i pritom spasivši život noćnom čuvaru i sprečivši divlju mačku da izađe na beogradske ulice, pokazala netipičnu hrabrost i odanost.  

Knjiga prati i događaje posle Gabikinog herojstva, njen oporavak i život u Vrtu gde je kao počasni stanovnik doživela duboku starost.

Na inicijativu tadašnjeg direktora Vrta, legendarnog Vuka Bojovića, Gabi je još za života dobila spomenik u bronzi, dar akademskog vajara Nikole Vukosavljevića, ispred koga je i upriličena promocija knjige o njoj. 

Knjiga je namenjena prvenstveno mladim čitaocima, jer je pisana jasnim, razumljivim i jednostavnim stilom, ali sa dovoljno informacija da bi zainteresovala čitaoce svih generacija. 

Ovom knjigom, Gabiki se odaje počast i njom je ona, osim bronzanog, dobila i književni spomenik, koji će, nadamo se, još dugo čuvati sećanje na nju, jer ona je svojim herojskim činom to i zaslužila.