Izdavačka kuća PČELICA je već dobro znani gost u Bolonji i izlagač na najvećem svetskom sajmu knjiga za decu, koji se svakog proleća održava u ovom italijanskom gradu. 

Za ovogodišnje predstavljanje na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji PČELICA je pripremila veliki broj noviteta, ali i ranijih izdanja redizajniranog i osveženog izgleda. Od noviteta treba izdvojiti ilustrovane knjige: „Morski konjić i podvodna biblioteka”, autorke Nikolete Novak, „Pužić koji je verovao u sebe” i „ Mala priča iz velikog mravinjaka”, autorke Maje Koraksić , „Cecilijine magične krofne”, autorke Gordane Timotijević i  „Treća mačka”, autorke Vesne Aleksić.

Slede četiri duhovito-zabavna priručnika o: drugarima, porodici, knjigama i slobodnom vremenu i tri nove knjige iz edicije „Najbolji na svetu” – „Najbolje bake i deke na svetu”, „Najbolji roditelji” i „Najbolje komšije”, autorke Aleksandre Bojović. Ovom ženskom autorskom timu pridružuje se Bojan Ljubenović sa svoje tri knjige iz edicije „Kad porastem, biću… ”: „Uki, mali fudbaler”, „Luna, mala teniserka” i „Vuk, mali glumac”, ali i Kosta Milovanović, ovog puta u ulozi pisca, a ne onako kako smo navikli u ulozi ilustratora, sa svojom knjigom „Luka, mali slikar”. U okviru iste edicije objavljene su i knjige: „Zoja, mala pijanistkinja”, autorke Nade Vuković, i „Tesa, mala balerina”, autorke Nikolete Novak.

U svom osveženom i redizajniranom obliku PČELICA će na ovogodišnjem Sajmu u Bolonji predstaviti i svoje stare adute: ediciju popularnonaučnih enciklopedija „Galerija velikana”, izuzetnu ediciju ilustrovanih knjiga „Bajke i mitovi naroda sveta”, serijal vaspitno-edukativnih knjiga „Kad su mali veliki”, koja govori o Nađi i Vuku, bratu i sestri koji imaju ozbiljan zadatak da prevaspitaju odrasle, koji se i ne ponašaju baš zrelo.

Pored ovih noviteta na štandu PČELICE posetioci, potencijalni i stari saradnici, moći će da vide i prelistaju brojna Pčeličina izdanja koja su već našla svoj put do dece širom sveta koja ih mogu čitati na: češkom, islandskom, mongolskom, ruskom, italijanskom, kineskom, nemačkom, makedonskom i mnogim drugim jezicima. Lista jezika na kojima su Pčeličina izdanja dostupna iz godine u godinu postaje sve duža.

Možda se stiče utisak da su samo sajamski dani vreme kada izdavači rade punom parom, ali to ni izbliza nije tako. PČELICA je u protekloj godini polako, ali sigurno zakoračila na francusko i špansko govorno područje, pa će knjige Nikolete Novak „Priče iz šume” i „Prijatelji iz savane” uskoro biti dostupne na francuskom i španskom jeziku, a knjiga Gorana Markovića „Lajka među zvezdama” na španskom.