Izaberite
Korpa

O nama

Upoznajmo se!

Dobro došli na sajt Izdavačke kuće Pčelica

Bavimo se objavljivanjem obrazovne i zabavne literature za decu. U našem izdavačkom programu zastupljene su slikovnice, bojanke, radni materijali za aktivno učenje, knjige za početno čitanje, klasična i savremena dela domaće i svetske književnosti za decu, enciklopedije itd. Gotovo da nema deteta u Srbiji koje ne zna za Izdavačku kuću „Pčelicaˮ, njene radne sveske, knjige i zabavnu literaturu. Za petnaestak godina postojanja brojne generacije mališana odrasle su uz Pčeličine knjige i dobro upoznale njen kreativni i maštoviti svet.
Međutim, šta se nalazi iza tih knjiga? Koji i kakvi ljudi? U kakvom svetu nastaju dobro poznate Pčeličine knjige. Izdavačka kuća „Pčelica” je osnovana 2003. godine. Međutim, prva izdanja radnih svezaka „Pčelica”, autora Maje Koraksić i Gorana Markovića, objavljena u okviru đačke zadruge OŠ „Milica Pavlović”, prvi put su pozdravila đake na početku školske 2000. godine.Kao u nekoj bajci, Pčelica, sinonim za marljivost i pamet, postala je glavni junak izdanja pomenutih autora, čiji je prvenstveni cilj da pomognu učenicima u savladavanju školskog gradiva i da ih podstiču u radu. Od tada je prošlo mnogo godina, a Pčelica se trudi da i dalje donosi osmeh na lica mališana i učini svet znanja mirisnijim i lepšim.
Od 2005. godine „Pčelica” proširuje obrazovni program novim izdanjima i mnoga od njih se nalaze u Katalogu odobrenih udžbenika i nastavnih sredstava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Od 2010. godine posedujemo Licencu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kojom se dozvoljava izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje. To je veliki uspeh za naš autorski i izdavački tim, koji se godinama bavi pisanjem obrazovne literature za decu. Idući stopama naših „Pčelica-prvenaca”, sada i naša druga izdanja izazivaju veliko interesovanje čitalaca na otvorenom tržištu knjiga i to je za sve nas dodatni podsticaj za dalji rad.

Knjige za lepše detinjstvo

Pčelica je u početku svog postojanja bila prepoznatljiva isključivo kao izdavač obrazovne literature za decu. Međutim, poslednjih godina smo osetili potrebu da izdavačku delatnost proširimo raznovrsnim izdanjima za mlade čitaoce. Odlučili smo da, u pravom smislu reči, postanemo izdavač knjiga za decu.

Kao i svaki izdavač koji planira da se ozbiljno i dugoročno bavi izdavaštvom za decu, objavljujemo domaće i svetske klasike književnosti za decu, knjige za početno čitanje, adaptacije književnih dela prilagođene čitalačkim mogućnostima dece odgovarajućeg uzrasta, enciklopedije za najmlađe, slikovnice, bojanke i razne druge naslove koje procenjujemo kvalitetnim i korisnim za našu populaciju čitalaca
Želeći da afirmišemo domaće savremeno stvaralaštvo, jedan deo izdavačkog plana svake godine posvećujemo aktuelnoj književnosti za decu autora koji pišu na srpskom.

Ovo je vreme razvoja savremenih tehnologija, ali i vreme pada čitalačke kulture. I dalje verujemo da su neke životne vrednosti neprolazne i da je knjiga kao civilizacijska tekovina neuništiva. Zbog toga osećamo veliku odgovornost i imamo važnu misiju da svojim izdanjima kod mališana negujemo ljubav prema čitanju i da im našim aktivnostima pomažemo u razvijanju čitalačkih navika.

Samo uz stvaranje velikog broja mladih ljubitelja knjige možemo razmišljati o zdravoj, odrasloj čitalačkoj publici, kvalitetnim piscima, posećenim sajmovima i drugim manifestacijama knjige.

Naša košnica

Naša košnica u kojoj se stvaraju najslađe knjige za decu, pod sloganom „Knjige za lepše detinjstvo”, može se opisati u stilu jedne bajke u kojoj su glavni likovi učitelji Maja i Goran.
Učitelji Maja i Goran su potpuno samostalno započeli bavljenje izdavačkom delatnošću u vreme kada je bilo malo izdavačkih kuća specijalizovanih za objavljivanje obrazovne literature. Sa puno volje, znanja i kreativnosti napisali su svoje autorske prvence – radne sveske iz srpskog jezika i matematike za mlađe osnovce.
Prvi primerci ovih radnih svezaka vrlo brzo su došli do ruku učitelja, koji su u njima prepoznali trag učiteljskog rada i hiljade školskih časova provedenih u učionici. Pomenuta izdanja su veoma brzo našla svoj put do čitalaca. Jedan mali „fića”, žut kao pčelica, prevozio je godinama knjige od štamparije do knjižara i škola. Kasnije su učiteljima u pomoć priskočile i druge vredne pčelice i… poneki trut!

Tim „Pčelice” se narednih godina proširivao novim saradnicima koji zadovoljavaju stručne, ali i ljudske kvalitete da budu deo njene košnice. Ilustratori, grafički dizajneri, prevodioci, recenzenti, lektori, korektori i drugi saradnici sa velikim entuzijazmom pomažu „Pčelici” u stvaranju novih izdanja. Veoma je važno pomenuti i čuvare njene košnice, sve divne ljude koji su zaposleni u „Pčelici” i koji joj pomažu da ima dug i uspešan izdavački let.
Kompletan tim „Pčelice” marljivo radi na objavljivanju i plasmanu novih knjiga i izdavački program konstantno proširujemo novim kvalitetnim izdanjima za decu. U našoj košnici uvek vri od znanja, mašte, kreativnosti i pozitivne energije koju međusobno razmenjujemo i prenosimo našim čitaocima.

Zujanje u svetu knjiga

Od knjige do knjige, kao od cveta do cveta, naša „Pčelica” je letela kroz izdavaštvo svih ovih godina u potrazi za svojim čitaocima. Danas ona zauzima jasno profilisano mesto među izdavačima knjiga i želi da u svojoj zemlji pruži veliki doprinos negovanju i razvoju književnosti za decu.
Pored saradnje sa knjižarama, bibliotekama, školama i vrtićima, naša izdanja predstavljamo na domaćim i inostranim sajmovima knjiga i manifestacijama za decu. Kvalitet je prepoznat od strane relevantnih institucija i pojedinaca koji su „Pčelici” odali brojna priznanja za rad u oblasti izdavaštva za decu, a njenim izdanjima dodelili najprestižnije nagrade književnosti za decu i mlade. Nastupima na sajmovima knjiga u Bolonji i Frankfurtu „Pčelica” je oprezno, ali i predano i profesionalno zakoračila u svetsko izdavaštvo. Nakon nekoliko godina trud se isplatio, a dokazi su postali vidljivi u prisustvu Pčeličinih knjiga na tržištima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, ali i Poljske i Islanda.
Sada ste i vi, dragi čitaoci, deo naše bajke. „Pčelica” vas poziva da zajedno zujimo i uživamo u čarobnom svetu knjiga!
Za kraj ovog predstavljanja, pozdravljamo vas našim čuvenim – ZU! ZU! ZU!

 

Naš sajt koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Ukoliko nastavite da pregledate i koristite našu Internet prodavnicu, slažete sa Uslovima korišćenja i Politikom privatnosti.